Non-verbaal Besturen

Als raadslid of lid van het college moet je betrouwbaarheid, kracht en charisma uitstralen. Ik kan je leren beter non-verbaal te presenteren, luisteren, overtuigen, onderhandelen en netwerken.

Hoe? Dat lees je hieronder.

Luisteren

Goed luisteren is essentieel in een goed gesprek, want pas dan kun je goede vragen stellen. Maar, wees eerlijk, soms zijn de dagen of avonden zo lang, dat goed luisteren moeilijk wordt. En sommige gesprekken zijn gewoon ook saaier dan andere. Toch moet je actief blijven luisteren. De spreker verwacht van jou een actieve deelname aan het gesprek.

Ondertussen dwaal jij af, krijgt dingen niet goed mee en worden je vragen minder scherp. Non-verbaal is dat goed zichtbaar. Je ziet anderen vast ook wel eens onderuit zakken, wegkijken of, nog erger, gapen. Ik leer je hoe jij non-verbaal actie, interesse en openheid uitstraalt. En een mooi gevolg daarvan is, dat jij je ook (weer) zo voelt.

Overtuigen

Bij overtuigen is een sterke lichaamstaal belangrijk. Sterk, maar niet dominant. Dominantie stoot mensen af en dat wil je niet als je jouw plan, jouw idee, voorlegt aan je toehoorders. Jouw toehoorders willen een toegankelijke, zelfverzekerde en oprechte persoon zien. En dat straal je non-verbaal uit. Jouw woorden komen niet over als je star of onzeker of onecht overkomt. En je hebt juist zoveel tijd besteed aan de inhoud. Misschien heb je zelfs (hardop) geoefend. Maar heb je daarbij ook gedacht aan de kracht van jouw lichaamstaal? Dat vergeet bijna iedereen. Na mijn workshop of coaching vergeet je dat niet meer.

Onderhandelen en netwerken

In een workshop of coaching leer je hoe jouw non-verbale gedrag helpt bij onderhandelingen. Hetzelfde geldt voor netwerken. Daarbij is het lezen van de lichaamstaal van anderen belangrijk. Die kennis kan je helpen om makkelijker op mensen af te stappen en een gesprek te beginnen.

Workshop of coaching

Ik leer je tijdens een workshop (of via 1 op 1 coaching) hoe je non-verbaal gedrag interpreteert; hoe je lichaamstaal kunt lezen.

Je zult verbaasd zijn hoe deze kennis:

  • jouw inlevingsvermogen verbetert
  • jouw zelfkennis vergroot
  • je beter kunt anticiperen op het gevoel van je gesprekspartner
  • je persoonlijke en zakelijke effectiviteit vergroot
  • je emotionele intelligentie verhoogd.

Interesse of vragen? Neem dan contact met me op. Meer over de workshop.

Een korte test

De personen op de foto’s tonen zeer verschillend non-verbaal gedrag. Stel, ze zitten bij je aan tafel tijdens een vergadering. Enig idee wat ze uitstralen? Klik op de foto voor een grotere foto en het antwoord.

Pin It on Pinterest

Share This