Nu ik vaker thuis werk, zien mijn dagen er anders uit. Privé en werk lopen door elkaar. En er zijn zoveel meer afleidingen.

Mijn collega een heks?

Tijdens online vergaderen zie ik een kant van collega’s die ik in al die andere jaren niet heb gezien. Laatst zag ik op de achtergrond in de boekenkast van een collega een boek over Wicca, Handlezen en Heksen. Mijn gedachten dwaalden af en ik fantaseerde dat ze bij volle maan in een witte jurk in het bos danste. Die vergadering was verpest. Ik kon me niet meer concentreren.

Tijdens een webinar was vooral de neus van de docent in beeld. De hoek van zijn camera was omhoog gericht. Recht in zijn neus. Ik keek alleen nog maar naar de haren in zijn neus. Net spinnenpoten. Webinar verpest.

Een druppeltje zweet

Online kwam ik een digitale les tegen over een baanbrekend onderzoek. Ik weet niet eens meer waarover. De professor zat dicht op het beeldscherm, keek niet in de camera en las van papier voor. Bril op het puntje van zijn neus en blik naar beneden. Zijn voorhoofd glom en af en toe droop er een druppeltje zweet naar zijn zware wenkbrauwen. Les verpest. Ik kon me niet meer concentreren.

Dat bracht me op het idee om te onderzoeken of mensen eigenlijk wel op hun non-verbale communicatie letten tijdens online vergaderingen, webinars of trainingen. Want, non-verbale communicatie zegt meer over jou dan de woorden die je spreekt.

Ben ik gewoon snel afgeleid?

Natuurlijk kun je zeggen dat ik gewoon snel ben afgeleid en dat iemand zich niet aan mij hoeft aan te passen. Want, wie let er nou op neusharen, zweetdruppels en boeken in een boekenkast? Ik kan je vertellen: Bijna iedereen!

In de oertijd

In iedere situatie letten wij onbewust op onze omgeving. We scannen of de situatie veilig of niet veilig is. Een handig mechanisme dat ons (in ieder geval tot nu toe) in leven houdt. Komt nog uit de tijd van grotwoningen, vuurtje bouwen en wilde haren.

Onbewust let iedereen op wat jij draagt, hoe je er (fysiek) bij zit en in welke omgeving je zit. Wil jij invloed hebben op dat onbewuste gedrag van die ander? Dan heb ik een aantal tips voor je.

7 tips: Hoe kom je non-verbaal fantastisch over

 

zoom jitsi teams Nonverbaal vergaderbellen

Tip 1

Check de hoek van je camera. Zorg dat deze horizontaal staat met je ogen.

oogcontact bij zoom jitsi teams nonverbaal vergaderen

Tip 2

Maak af en toe oogcontact met je publiek (collega’s, studenten, klanten). Dat doe je door in de camera te kijken. Dat voelt vreemd, want je ziet geen ogen die terugkijken. Maar je publiek voelt een betere connectie.

Achtergrond bij jitsi zoom teams nonverbaal vergaderen

Tip 3

Check je achtergrond. Wees bewust dat je publiek jouw achtergrond scant. Klopt het met hoe jij over wil komen? Zet dat boek over Naaktfotografie even uit beeld, tenzij je fotograaf bent en met een potentiële klant in gesprek bent. Je kunt natuurlijk ook je achtergrond blurren of een virtuele achtergrond kiezen (als dat technisch kan).

voorlezen zoom jitsi teams nonverbaal vergaderen

Tip 4

Moet je iets voorlezen? Schuif dan je stoel iets naar achteren (of je beeldscherm van je af), zodat je publiek ziet wat je doet. Kijk af en toe op en maak oogcontact.

je handen bij jitsi teams zoom nonverbaal vergaderen

Tip 5

Let op je handen. Ook live letten we onbewust op de handen van anderen. Als je gesprekspartner zijn handen onder tafel houdt, vraag je je af wat hij daar doet. Praat met je handen, ook online. Neem anders wat meer afstand van je beeldscherm. Zo is meer van jou in beeld te zien.

je kleding zoom jitsi teams nonverbaal vergaderen

Tip 6

Kleed en verzorg je net zoals je live zou doen. Let op een te diepe decolleté, vlek op je blouse of ongekamde haren.

groeten van gerri

En als laatste

Tip 7

Kijk naar de Netflix film Groeten van Gerri met acteur Frank Lammers. Frank speelt een docent Scheikunde die online les geeft zonder broek. Als zijn leerlingen dat zien, gaat hij viraal. Een geweldig voorbeeld hoe het niet moet.

Meer weten

Wil je meer weten? Neem dan contact met me op. Ik kijk graag met je mee hoe professioneel jij overkomt. Mail info@nonverbaalcoach.nl.

 

Pin It on Pinterest

Share This