Hoe vaak sta jij op een foto waar je niet tevreden over bent? Waar je wat ongemakkelijk overkomt? Ik heb veel van dat soort foto’s. Gemaakt toen ik niet niet wist wat ik met mijn handen moest doen en mijn lach meer op een grijns leek.

Weet je hoe dat komt?

Omdat het voor de meeste van ons ongemakkelijk is om voor een camera te staan! En dat straal je uit.

Maar ongemakkelijke foto’s hoeven gelukkig niet meer

Ik vertel je waarom…. Jij bepaalt namelijk zelf wat je non-verbaal uitstraalt op een portretfoto. Dat heb jij in de hand. Niemand anders. Een geweldig portretfoto is een foto waarop jij non-verbaal laat zien wat je wilt uitstralen!

Wil jij betrouwbaar, oprecht, aantrekkelijk, toegankelijk of dominant overkomen? Dan is het belangrijk wat je doet met je armen, je handen, je hoofd, je ogen, je mond en zelfs je pupillen.

Onderaan dit blog kun je mijn gratis e-book downloaden met tips voor geweldige foto’s

Ik heb een paar portretfoto’s bekeken van politici

Op de website van de Rijksoverheid staan portretfoto’s van ministers en staatssecretarissen. Deze foto’s gebruikt de pers vooral. Maar, we mogen ze ook gebruiken voor ‘educatieve doeleinden’. Mijn bedoeling is dat je na het lezen van dit blog wat hebt geleerd. Anders mag ik de foto’s dus niet gebruiken 🙂

Ik hoop dat politici eigenschappen hebben als: zelfvertrouwen, betrouwbaar, open en charisma. Belangrijke eigenschappen voor belangrijke functies. Toch? Deze eigenschappen moeten ze eigenlijk uitstralen op een foto.

Maar wat ik zie is kwetsbaarheid, boosheid, onoprechtheid en arrogantie.

Ik begrijp dat politici weinig invloed hebben op ‘snapshots’ van een fotograaf op straat. Maar ze hadden toch wel invloed op de keuze voor deze portretfoto’s?

De 1e foto is van minister Schouten van Landbouw en Visserij. Zij gaat onder andere over boeren en vissers. Doordat ze haar hoofd iets kantelt komt ze kwetsbaar over. Ze straalt uit: ‘Aah, wat vriendelijk’, of ‘Wat schattig’. En niet:

‘Zo dat is een stoer wijf in de harde wereld van boeren en vissers’.

De 2e foto is van Minister Bruins. Hij lacht vriendelijk. Maar er is iets met zijn ogen. Ze staan niet vriendelijk. Als je goed kijkt, zie je dat zijn pupillen heel klein zijn.Pupillen worden kleiner als we ons ongemakkelijk voelen of boos. En in fel licht.

Met kleine pupillen zie je er agressief en negatief uit.

Ik zie liever geïnteresseerde, vriendelijke en positieve pupillen: grote pupillen. Niet zo groot als schoteltjes. En zeker niet bij een minister van Medische zorg. Wat de fotograaf even had moeten doen? De pupillen digitaal iets groter maken.

Photoshop is niet alleen voor dikke heupen.

Minister Koolmees trakteert mij op de 3e foto op een ‘boer met kiespijn’-lach. Een ongemakkelijke grijns. Een neplach. Een neplach is goed te onderscheiden van een echte lach, als je weet waar je naar moet kijken. Maar je ‘voelt’ instinctief ook dat deze lach niet echt is.

Met een echte lach worden de ogen kleiner, krijg je lachrimpels en bollen je wangen op.

En dan de laatste foto. Op deze foto trekt minister Slob z’n bovenlip op en houdt zijn kin nét iets te hoog.

Een opgetrokken bovenlip, met rimpeling van de neus is walging. Dat doe je ook alsof er iets stinkt…

Een asymmetrische lach is minachting. Wat minister Slob doet lijkt een combinatie van walging en minachting. Niets daaraan is positief. De kin omhoog is arrogantie. “Ik sta boven jou”.

Hoe kan het ook?

Op onderstaande foto’s zie je hoe het ook kan. Ook deze foto’s staan op Rijksoverheid.nl.

Minister Wouter Koolmees met een echte glimlach. Inclusief lachrimpels en kleine ogen.

Minister Ingrid van Engelshoven (van OCW) heeft haar hoofd rechtop. Krachtig, vriendelijk en een open houding.

Minister Arie Slob met een mooie glimlach. Geen arrogantie of minachting hier. Een vriendelijk en open houding.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft grote vriendelijke pupillen en een zakelijke glimlach.

Speciaal voor jou…

gratis e-book Jouw Lichaamstaal op een (portret)foto

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief, download mijn gratis e-book en start met eenvoudige poseren en charismatische portretfoto’s.  Je ontvangt bovendien extra tips over de kracht van lichaamstaal.

 

Kun jij mijn commentaar aan?

E-mail jouw foto naar info@nonverbaalcoach.nl en ik e-mail je wat ik zie. Maak je geen zorgen; ik ga je foto niet gebruiken voor publicatie. Ben je (portret)fotograaf en wil je nog meer weten over Lichaamstaal en fotografie? Lees dan het boek A Photographer’s Guide to Body Language’ van Danielle Libine.

Mijn blogs volgen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en blijf op de hoogte. En volg me gelijk via Facebook, Twitter of LinkedIn (zie de linkjes rechtsonderin).

Pin It on Pinterest

Share This